domingo, enero 23, 2005

Història del Hip-Hop

Primer de tot vull dir que el Hip-Hop em va començar a agradar gràcies a unes cançons de 50 Cent, i després em van començar a agradar la música de Eminem, JayZ, FreeStyle o Camron entre d'altres. L'altre dia al Canal+ feien La noche del Hip-Hop amb l'emisió de la peli 8 Mile i després un reportatge sobre el Hip-Hop.

En el reportatge parlaven amb La Mala Rodriguez, Mucho Muchacho y los Violadores del Verso per tal de que expliquessin de que es tractava aquest moguda que va ser importada dels Estats Units. Concretament va nèixer a New York a finals del 70 principis dels 80, després de que la lluita entre bandes rivals propiciés moltes morts. Va ser una forma d'escoltar música i d'entretenir-se els negres dels barris més pobres. Ràpid el ritme es va anar estenent cap a la costa Oest d'USA.

Els DJ Uni i Jota Mayúscula explicaven quins eren els principis de la figura dels DJs: Theodor, Africa Bambata o Kool Herc. Però el que va crear l'estructura actual de DJ i MC va ser Masterflash, de manera que es podia animar més el públic.

A nivell més conegut de la història del Hip-Hop tenim LL Cool J, Public Enemy que va ser un dels primer grups que van utilitzar la música per reivindicar millores polítiques i que va aconseguir grans èxits de vendes; llavors va sorgir Beasty Boys com a primer grup blanc que utilitzava un llenguatge més transgresor i que va començar a arrossegar públic jove blanc cap al Hip-Hop. Des de Los Angeles va sorgir un grup anomenat NWA (Niggaz With Attittude) que utilitzava també un llenguatge semblant però des del punt de vista dels negres de LA.

En aquella època triomfaven "Too Pack" i Notorious Big que van ser assassinats en dos tirotejos amb sis mesos de diferència, i encara que no s'han trobat als autors dels crims, se sospita que va ser fruit a les lluites que tenien amb bandes rivals.

A continuació ens trobem a De La Soul, Puff Daddy, i altres rapers que van començar a donar una imatge del Hip-Hop en els videoclips de riquesa, cotxes de luxe i ties bones, que per a molts va desvirtuar aquesta música.

La difusió d'aquest tipus de música i de la forma de ballar-la va ser mitjançant pel·lícules com Dance Music que fou titulada en el nostre país com Breakdance, Beat Street o Breakin' que en el 1984 ensenyaven el fenómen del Breakdance que s'havia començat a ballar a USA.

En el reportatge es parla de grups com Outkast que no se sap si formen part d'aquest moviment, i altres com Missy Elliot que sí. Però el que va impulsar a que el Hip-Hop fós un fenòmen a nivell mundial va ser Eminem. El Slim Shady amb cara de nen bo, vestit amb roba Nike, amb un humor molt dur, i amb una història infantil de desgràcia permanent, va irrompre en el mercat discogràfic mundial amb gran èxits com "My Name is" o el tema de la pel·lícula 8 Mile que ell mateix va protagonitzar.

A continuació l'han seguit altres grups com 50 Cent ó D12, apadrinats per Eminem, JayZ entre d'altres. La majoria creant bona música, bon ritme i lletres reivindicatives.


No hay comentarios: