lunes, septiembre 11, 2006

Diada Nacional de Catalunya

Avui 11 de Setembre es celebra en el nostre país la Diada Nacional de Catalunya. Se celebra l'Onze de Setembre perquè es commemora l'heroica resistència dels catalans al 1714.


L'11 de Setembre de 1974 va haver la caiguda de la ciutat de Barcelona, després de 13 mesos de setge per part de tropes castellanes i franceses del Borbó Felip V, durant la Guerra de Successió. Van ser uns 5.000 catalans qui van lluitar per la defensa del poble català davant de més de 40.000 homes de les tropes invasores.

En el Fossar de les Moreres hi ha un monument amb una flama que sempre resta encesa i que recorda a tots els homes i dones que van perdre la vida en la defensa del poble català i de les seves llibertats.


I és que amb la derrota d'aquell 11 de Setembre de 1714, a Catalunya van ser abolides les institucions i les llibertats civils catalanes. No va ser fins al 1980 quan el Parlament de Catalunya, constituit pocs anys abans després de la fi de la Dictadura franquista, va declarar institucionalment l'Onze de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya.


Durant l'Onze de Setembre es poden veure senyeres catalanes i banderes estelades a molts balcons dels pobles i ciutats que formen Catalunya, així com a ofrenes florals als monuments de Rafael Casanova, Joan Moragues i Mas, i en el Fossar de les Moreres.

Com a celebració de la Diada Nacional de Catalunya també es celebren actes castellers a diferents punts de la geografia catalana: Badalona, Tarragona, Cerdanyola del Vallès, Lleida, Barcelona, Maçanet de la Selva, Altafulla, Moià, Ripollet, Pals, Ribes, Soses, Sant Cugat del Vallès, Vallromanes, Amposta, Vall de Núria, Llinars del Vallès i al Montblanc.

No hay comentarios: