lunes, diciembre 11, 2006

Museu Dali a Figueres

Un d'aquests dies del Pont de la Puríssima em vaig apropar al Museu Dalí ubicat a Figueres. Diria que era la meva tercera visita aquest bonic museu, però l'última visita era de feia uns 6 anys i quasi no m'enrecordava.

Mentre t'apropes al Museu Dalí, de lluny s'entreveu la cúpula esfèrica que cobreix la sala principal del museu, que recorda molt al Globen d'Estocolm (veure post Stockolm Travel a Emeshing Blog) i fins i tot recorda al Reichstag de Berlin (veure post Dia Històric per Alemanya a Emeshing):

El Teatre-Museu Dalí va ser construït originàriament al 1850 com a teatre per l'arquitecte Josep Roca i Bros. Va servir de teatre a la italiana fins a començaments del segle XX, que va entrar en decadència per la competència d'altres sales i teatres. Un incendi durant l'ocupació de les tropes franquistes el va deixar en estat d'abandonament, fins que al 1974 sota l'impuls de Salvador Dalí i l'Ajuntament de Figueres s'inicià la seva restauració. Actualment, el Museu Dalí està rodejat per parets decorades amb pans i amb uns espectaculars ous:

A l'entrada hi havia una mica de cua per tal d'adquirir el ticket d'entrada, de 10 €uros, i aquesta cua servia per admirar una escultura de Dalí dedicada a Francesc Pujols que va dir aquesta magnífica frase: "El pensament català rebrota, sempre sobreviu als seus il·lusos enterradors":

Aquest museu retra homenatge al magnífic artista català Salvador Dalí, amb una varietat enorme d'obres: escultures, esbossos, pintures, murals, quadres, composicions... Una de les obres més conegudes del museu és la que s'ubica en el pati interior és l'anomenat "Carro Naval", en la que hi ha el seu cotxe de la marca Cadillac entre d'altres:

A la sala annexa, que està coronada per l'immensa esfera de cristalls, hi trobem un extraordinari mural:

En una de les sales interiors, concretament en el Dormitori del Palau del Vent, trobem un tapís en el que hi ha una reproducció d'una de les obres més conegudes de Salvador Dalí: La persistència de la memòria

Dins de l'anomenada Sala Mae West, hi trobem una curiosa composició en la que veiem uns llavis, un nas, dos ulls dins de 2 quadres, i tot plegat formen una composició d'una cara:

El museu és propietat de la Fundació Gala - Salvador Dalí que és una entitat cultural privada que té per missió: "promociona, fomentar, divulgar, prestigiar, protegir i defensar l'obra artística, cultural i intel·lectual de Salvador Dalí". Actualment la Fundació Gala - Salvador Dalí gestiona 4 museus: Teatre-Museu Dalí a Figueres, el Dalí-Joies també a Figueres, la Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat i la Casa-Museu Castell Gala Dalí a Púbol. Segons dades de la pròpia fundació, el Teatre-Museu Dalí el visiten més d'un milió de persones l'any, i concretament l'any 2005 el van visitar 1.208.726 persones.

No hay comentarios: