jueves, septiembre 06, 2007

Si menges una llimona sense fer ganyotes

Aquest és el títol del darrer llibre que m'he llegit. Si menges una llimona sense fer ganyotes és un recull de contes curts escrits per Sergi Pàmies. El llibre me'l va deixar Jafuda Cresques després de que me'l recomanés.

El llibre ha estat traduït del català, al francés, a l'alemany i al castellà amb el títol Si te comes un limón sin hacer muecas.

La contraportada del llibre en l'edició de Quadrens Crema aàreix el següent escrit:
"Als vint contes de Si menges una llimona sense fer ganyotes s'hi barregen situacions quotidianes i fantàstiques que aprofundeixen en emocions comunes. L'amor no correspost, la desconfiança, els lligams familiars, l'excés de solitud o de companyia són alguns dels elements que identifiquen aquest llibre. Amb una mirada irònica, penetrant i continguda, Sergi Pàmies tracta de les servituds d'uns personatges vulnerables, esclaus d'unes circumstàncies que, com les llimones, combinen l'acidesa amb les propietats refrescants.

A més també apareix el comentari d'una tal Martine Silber al diri francés Le Monde: "Estirant el fil d'una situació intrascendent, Pàmies el desenrotlla en poques frases fins al drama, la inquietud, l'explosió, l'absurd".

De les 20 historietes curtes que explica Sergi Pàmies en el llibre hi ha algunes de bones, però d'altres es repeteix massa amb la mort i els divorcis... No sé, potser és un llibre de l que me n'esperava més, m'ha sabut a poc, però a la vegada penso que hi ha històries molt agudes per part d'aquest personatge/escriptor/col·laborador anomenat Sergi Pàmies.

Tot i això cal dir que el llibre Si menges una llimona sense fer ganyotesha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona i Premi Lletra d'Or d'aquest any 2007.

Sergi Pàmies ha publicat anteriorment: "T'hauria de caure la cara de vergonya" (1986), "Infecció" (1987), "La primera pedra" (1990), "L'instint" (1993), "Sentimental" (1995), "La gran novel·la sobre Barcelona" (1997) i "L'últim llibre de Sergi Pàmies" (2000).

En definitiva, crec que es tracta d'un llibre només recomanable per a aquells que vulgin llegir però que comptin amb molt poc temps. Pots llegir-te una història en 5 minuts, així que pots llegir 5 minuts al dia durant 20 dies...

No hay comentarios: